Tıbbi Biyokimya
Rutin biyokimya testleri yanında tedavi edici ilaç düzeyleri, uyutucu ve uyuşturucu madde analizi, organ nakli sonrası kullanılan immün sistem baskılayıcı ilaç düzeyleri, metabolik hastalıkların tanısına yönelik tandem mass ile amino asit, organik asit düzeyleri, yeni doğan taraması, in-vitro ilaç duyarlılık testleri (aspirin, klopidogrel direnci), trombosit fonksiyon testleri ve alerji panelleri laboratuvarımızın nitelikli hizmetleri arasındadır.
Moleküler Hematoloji Laboratuvarında kan hastalıklarıyla ilişkili genetik değişikliklerin belirlenmesine yönelik testler gerçekleştirilmektedir. Kanda pıhtılaşma (tromboz) riski artışıyla ilişkili olarak Faktör V Leiden, Faktör II (Protrombin), MTHFR ve PAI-1 genlerindeki mutasyonlar gerçek zamanlı kantitatif PCR yöntemiyle saptanabilmektedir. Kan kanseri (Lösemi) hastalarında kanser tipinin ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi yanında tedavi yanıtının izlenebilmesi amacıyla çeşitli mutasyonlar ve kromozomal değişiklikler kantitatif pirosekanslama ve kantitatif PCR yöntemleriyle incelenmektedir. Lenfositlerdeki IG ve TCR genlerinin klonal değerlendirilmesi kapiller elektroforez yöntemiyle belirlenmektedir. Ayrıca tedavi direnci gösteren KML hastalarında ABL1 geni mutasyonları kantitatif PCR ve pirosekanslama yöntemleriyle saptanabilmektedir.
Tıbbi Mikrobiyoloji
Klinik Mikrobiyoloji Bölümünde bakteriler, viruslar, mantarlar ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının etkenleri geleneksel kültür yöntemi, direkt inceleme, moleküler tanı testleri, serolojik testler, otomatize sistemler, MALDI-TOF-MS gibi sistemler kullanılarak belirlenmektedir. Bakteri ve mantarların antimikrobiyal duyarlılık testleri konvansiyonel yöntemler ve otomatize sistemler kullanılarak yapılmaktadır. Transplant hastalarında etkene spesifik T hücre yanıtı Flow sitometri yöntemi kullanılarak izlenmektedir.
Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi
Hem prenatal hem postnatal dönemde Down sendromu gibi kromozomal hastalıklar, Prader-Willi/Angelman sendromu gibi mikrodelesyon sendromları ve hematolojik malignansilerdeki genetik değişiklikler; sitogenetik, moleküler sitogenetik ve moleküler genetik yöntemlerle belirlenmektedir. Ayrıca, Talasemi, FMF, Kistik Fibrozis, SMA, Frajil-X, Meme kanserinde BRCA1/2 gen mutasyonları, Kraniosinoztozis, Hipokondroplazi, Akondroplazi, Tanatrofik displazide FGFR3 gen mutasyonları, Genetik duyma bozukluklarında GJB2 ve GJB6 gen mutasyonları ve Tiroid neoplazilerinde RET proto-onkogen mutasyonları moleküler genetik yöntemlerle saptanmaktadır.
Doku Tipleme Laboratuvarı
Doku tipleme laboratuvarında, solid organ nakilleri için HLA-doku tiplemesi, PRA, Cross-match, Transplantasyon öncesi ve sonrası monitorizasyonuda kapsayacak şekilde immunolojik ve immunogenetik takip testlerinin yapılmaktadır. Laboratuvarımız ayrıca, hematopoietik ve diğer kök hücre nakillerinde; akraba, akraba dışı gönüllü vericilerden ve hastadan alınan biyolojik numunelerde doku tiplendirmesi ve nakil sonrası takibin gerektirdiği diğer testler, HLA-hastalık ilişkilerine yönelik testler ve adli paternite testlerinin yapılması ile yükümlüdür.
Eklenme tarihi :27.02.2024 17:50:17
Son güncelleme : 16.07.2024 09:07:00
Son güncelleme : 16.07.2024 09:07:00