Kardiyoloji Anabilim Dalı Çalışma Alanlarımız

Kardiyoloji kliniğimiz yataklı birimler, poliklinik-girişimsel olmayan kardiyoloji laboratuvarları  ve  girişimsel kardiyoloji laboratuarı olmak üzere 3 ana bölüm halinde yapılanmıştır.
Yataklı birimler : Hastanenin  G –Bloğuna  yerleşik olup toplam 61 yataklı servis ve Koroner Yoğun Bakım-1 Koroner Yoğun Bakım-2 toplam 18 yataklı Koroner yoğun Bakım birimi  mevcuttur. Hastanemiz G-Blok 1.katta 12 yataklı post-op  girişimsel kardiyoloji laboratuarında yapılan tanı ve tedavi işlemleri ayaktan görülmekte olan stabil-ambulatuvar hastaların laboratuvar öncesi hazırlıklarının yapıldığı bölümdür. Bu birimde ayrıca tanısal girişim sonrası hastalar takip edilmekte ve komplikasyonlar açısından incelenerek hastanın yataklı birimde gözlemin devamına veya taburcu olmasına karar verilebilmektedir. Bu sayede stabil-ambulatuvar hastaların  işlemleri ayaktan güvenli bir şekilde yürütülmektedir. Poliklinik muayene sayımız 9 (dokuz)  adet ve girişimsel olmayan kardiyoloji laboratuvarları : poliklinik, ekokardiyografi:3 , 2 adet EKG , 2 adet efor/stress testi, Holter (Ritm -TA), 1 Adet  Pacemaker ölçüm odası olarak.
 
Kliniğimizde uygulanmakta olan tanı (teşhis) yöntemleri:
Elektrokardiyografi (EKG)
Efor testi (Treadmill egzersiz testi, kardiyovasküler stres testi) (EFOR)
Transtorasik Ekokardiyografi (EKO)
Transözofageal ekokardiyografi (TEE)
Stres ekokardiyografi (Stres EKO, DSE)
Ritmi Holter Monitörizasyonu (EKG/Ritm Holter)
Tansiyon Holter Monitörizasyonu (Tansiyon Holter)
Tilt Testi (Eğik masa testi)
Noninvazif kardiyak hemodinamik monitörizasyon (impedans kardiyografi)
Pacemaker (kalp pili)ve otomatik Defibrilatör (ICD) kontrolu
Girişimsel yöntemler
Kalp kateterizasyonu
Koroner anjiyografi
Pulmoner vazoreaktivite testi
Fraksiyonel koroner akım yedeği (FFR) uygulaması
Renal anjiyografi ve Periferik anjiyografi
Elektrofizyolojik çalışma
Endomiyokardiyal biopsi (kalp biopsisi)
 

Kliniğimizde uygulanan tedavi yöntemleri
Koroner anjiyoplasti ve stent
Primer anjiyoplasti ve stent (7 gün / 24 saat)
Renal anjiyoplasti ve stent
Periferik anjiyoplasti ve stent
Perkutan Mitral balon valvüloplasti
Perkutan Pulmoner balon valvüloplasti
Doğumsal kalp defektlerinin (ASD / PFO / PDA) tıkayıcı cihazlarla perkutan kapatılması
Perkutan perikardiyosentez ve pigtail kateter ile drenaj
Geçici ve kalıcı pacemaker (kalp pili) yerleştirilmesi
Otomatik defibrilatör / şok cihazı (ICD) yerleştirilmesi
Radyofrekans ablasyon ile aritmi tedavisi
Kardiyak resenkronizasyon (Biventriküler kalp pili) tedavisi
Transkateter Yöntemle Aort Kapak Değiştirilmesi (TAVİ)
Perkütan ASD kapatılması
Ayrıca gerekli (endike) olan durumlarda
Familyal hiperkolestrolemi hastaları için İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı aferez ünitesi ile işbirliği içinde yürütülen “Cascade LDL-Lipid aferez” tedavi olanağı ile,
Son dönem kalp yetmezliği hastaları için Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ile işbirliği içinde yürütülen “Kalp Transplantasyonu (kalp nakli)” tedavi olanağı hastalarımıza sunulmaktadır

Yataklı Birimler / Klinik
Kardiyoloji yataklı birimleri halen üniversite hastanesinin ikinci katında C- blokta 15 yatak ve A-blokta 9 yatak olmak üzere toplam 24 yatak kapasitesine sahiptir. Dinamik yatak özellikleri, odalarda bulunan banyo-tuvalet ve hemşire çağrı sistemi ve C-blok yataklarında kurulu olan telemetrik hasta monitörizasyon sistemi (Spacelabs) ve pnömotik sistem varlığı kliniğimizi temizliği kadar çağdaş donanımı ile de çekici kılmaktadır.

Koroner Bakım ve İnteröediate Bakım Yatakaları
C-blokta bulunan yataklı servisimizle birleşik olarak üçü ara/intermediate bakım yatağı olarak, yedisi koroner bakım yatağı olarak kullanılan, toplam 10 yataklı yoğun bakım birimimiz bulunmaktadır. Bu birimdeki tüm yataklar hemodinamik monitörizasyona uygun, telemetri destekli (Spacelabs) ve de mekanik ventilatör kullanımına uygun modüller halinde tasarlanmıştır. Bu ünitemizde daimi olarak kullanılan 3 adet mekanik ventilatör cihazı (Puritan Bennett) bulunmakta ve hemodiyalize uygun altyapısı bulunduğundan gereğinde hemodiyaliz ve ultrafiltrasyon işlemleri koroner yoğun bakım biriminde yatak başı olarak yapılmaktadır.

Post-Op Bakım Birimi
C-blok kardiyoloji servisi ile uzantılı şekilde konumlandırılan 9 yataklı post-op bakım ve anjiyografi ünitesi komşuluğundaki 7 yataklı kateterizasyon hazırlık birimlerimizde girişimsel kardiyoloji laboratuarında yapılacak tanı ve tedavi işlemleri ayaktan görülmekte olan stabil-ambulatuvar hastaların laboratuvar öncesi hazırlıklarının yapıldığı bölümdür. Bu birimde ayrıca tanısal girişim sonrası hastalar takip edilmekte ve gözlem süreci sonunda komplikasyonlar açısından incelenerek hastanın yataklı birime alınarak gözlemin devamına veya taburcu olmasına karar verilebilmekltedir. Bu sayede stabil-ambulatuvar hastaların kardiyoloji servisinde optimal düzeyde tuttuğumuz yatak doluluk oranını arttırması önlenmekte, hastaların işlemleri ayaktan güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Poliklinik Hizmetleri / Poliklinik
Üniversite hastanesinin zemin katında H-blokta hizmet vermekte olan polikliniğimizde üçü özel poliklinik (hipertansiyon, lipid ve aritmi poliklinikleri) olmak üzere toplam 6 adet hasta muayene odası bulunmaktadır. Randevu sistemi ile çalışan polikliniğimizde tüm anlaşmalı kurumlara bağlı hastaların tanı ve tetkik işlemleri yapılmaktadır. Otomatik santral sayesinde evden telefonla randevularını alabilen hastalarımız için poliklinik karşısında açılan bekleme salonunda tüm poliklinik hizmetleri için ayrı ayrı bulunan numaratör sistemi hastaların zahmetsiz ve karışıklık olmaksızın işlemlerinin sürdürülmesini sağlamaktadır.

Kan Alma
Poliklinik hizmet alanında bulunan kan alma birimi ve özel hemşiresi sayesinde genelde yaşlı ve efor kapasitesi sınırlı bir popülasyon olan kardiyoloji hastalarının kan tetkiklerinin yerinde yapılması hastalar için büyük kolaylık sağlamakta ve memnuniyet kaynağı olmaktadır.

Ekg
Poliklinik alanında bulunan EKG odası ve özel hemşiresi sayesinde kardiyoloji poliklinik hastaların elektrokardiyografi tetkikleri hızla gerçekleştirilip yorumlanabilmektedir.

Pacemaker Kontrol
Poliklinik bünyesinde bulunan pacemaker kontrol biriminde günümüzde kullanılmakta olan birçok kalıcı pacemaker ve implante edilebilir defibrilatör için programlama cihazları mevcuttur. Bu sayede hem kliniğimizde yapılan pacemaker ve defibrilatör uygulamalarının hem başka merkezlerden refere edilen hastaların kontrolleri ve gerektiğinde pacemaker ayarları yapılabilmektedir.

Noninvaziz Kardiyoloji
Ekokardiyoloji Laboratuvarı
Kardiyoloji poliklinik alanında 2 adet ekokardiyografi cihazı ile (General Electric, Vivid 7 ve Toshiba, Powervision 6000) hizmet verilmektedir. Ekokardiyografi alanındaki teknik ilerlemelere paralel olarak gerekli donanıma sahip bu cihazlar ile ekokardiyografi rutininde transtorasik ekokardiyografi yanı sıra transözofageal ekokardiyografi, dobutamin stress ekokardiyografi, kontrast ekokardiyografi uygulamaları da yapılmaktadır. Kliniğimizde ayrıca ekokardiyografi raporları standardize edilerek bir veritabanı da oluşturulmuştur. Gerektiği hallerde kalp damar cerrahisine intraoperatif transözofageal ekokardiyografi desteği de verilmekte ve üçüncü bir portable ekokardiyografi cihazı ile (Easoate) kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi servislerinin yanı sıra, hastanenin diğer servislerinde yatmakta olan ve kardiyoloji konsültasyon hizmeti sunulan hastalara gerektiğinde yerinde hasta-başı ekokardiyografi yapılabilmektedir.

Efor/Treadmill Testi
Polikliniğimizde yer alan 2 ayrı treadmill sistemi ile (Quinton) hastaların stres testleri gerçekleştirilmektedir. Stress testleri kardiyolog hekimlerin gözetiminde teknisyenlerimiz tarafından yapılmakta ve sonrasında hekimlerimizce yorumlanmaktadır.

Holter Laboratuvarı
Poliklinik hizmet alanımızda yer alan holter laboratuvarımızda bulunan 2 ayrı (Cardioscan ve DelMar) holter modülü sayesinde hastalarımıza 24 saatlik EKG veya 24 saatlik ayaktan kan basıncı monitörizasyonu yapılabilmektedir. Eğitilmiş hemşiremizin uygulamasını yaptığı kayıtlar kardiyolog hekimler tarafından yorumlanmakta ve raporlanmaktadır.

Tilt Testi
Poliklinik alanı içinde konumlandırılan tilt testi odasında bulunan Task Force Monitor cihazı (CNSystems) ile eğik masa testleri (head-up-tilt table testing) en ideal şartlarda yapılmaktadır. Ülkemizde sınırlı sayıda merkezde bulunan bu cihaz ile impedans kardiyografi ile noninvazif hemodinamik monitörizasyon, anlık (beat-to-beat) kan basıncı ölçümü, otomatik osilatuvar kan basıncı ölçümü ile pulse oksimetri uygulanarak yapılan tilt testlerinin uygulaması ve yorumlanması oldukça kolaylaşmaktadır.

İnvaziv Kardiyoloji
Kardiyak Hemodinami - Kateterizasyon Laboratuvarı
Üniversite hastanesi C-blok birinci katında ameliyathalerin bitişiğinde hizmet vermekte olan laboratuvarda 1 adet monoplan (Toshiba) ve 1 adet biplan (Philips) anjiyografi cihazı bulunmaktadır. Laboratuarda her türlü girişimsel tanısal ve terapötik işlemler yapılabilmekte ve haftada 1 gün pediyatrik kardiyologların kullanımına açılmaktadır. Bir yılda ortalama 2000 koroner anjiyografi, 50 perkutan koroner balon anjiyoplasti, 500-600 koroner stent implantasyonu, 100 sağ kalp kateterizasyonu, 15-25 perkutan balon valvuloplasti, ve 50 renal/periferik stent uygulanmaktadır. Ayrıca laboratuvarda endomiyokardiyal biopsi, intraaortik balon implantasyonu ve perikardiyosentez işlemleri skopi rehberliğinde yapılabilmektedir. Laboratuvarda endikasyonu olan olgularda kesirsel akım yedeği (FFR) çalışması da yapılabilmektedir. Kliniğimizin tedavi protokolüne uygun olarak laboratuvarda 24 saat koroner girişim yapmak üzere hekim-hemşire-teknisyenden oluşan gecelik icap sistemi organize edilmiştir. Yıllık perkutan koroner girişim olgularının yaklaşık % 15’ ini acil akut miyokard infarktüsü olguları oluşturmaktadır.

Kardiyak Hemodinami - Kateterizasyon Laboratuvarı
Üniversite hastanesi C-blok birinci katında ameliyathalerin bitişiğinde hizmet vermekte olan laboratuvarda 1 adet monoplan (Toshiba) ve 1 adet biplan (Philips) anjiyografi cihazı bulunmaktadır. Laboratuarda her türlü girişimsel tanısal ve terapötik işlemler yapılabilmekte ve haftada 1 gün pediyatrik kardiyologların kullanımına açılmaktadır. Bir yılda ortalama 2000 koroner anjiyografi, 50 perkutan koroner balon anjiyoplasti, 500-600 koroner stent implantasyonu, 100 sağ kalp kateterizasyonu, 15-25 perkutan balon valvuloplasti, ve 50 renal/periferik stent uygulanmaktadır. Ayrıca laboratuvarda endomiyokardiyal biopsi, intraaortik balon implantasyonu ve perikardiyosentez işlemleri skopi rehberliğinde yapılabilmektedir. Laboratuvarda endikasyonu olan olgularda kesirsel akım yedeği (FFR) çalışması da yapılabilmektedir. Kliniğimizin tedavi protokolüne uygun olarak laboratuvarda 24 saat koroner girişim yapmak üzere hekim-hemşire-teknisyenden oluşan gecelik icap sistemi organize edilmiştir. Yıllık perkutan koroner girişim olgularının yaklaşık % 15’ ini acil akut miyokard infarktüsü olguları oluşturmaktadır.

Girişimsel Elektrofizyoloji Laboratuvarı
2003 yılında hizmete giren laboratuarımızda tanısal elektrofizyolojik çalışmaların yanı sıra ablatif tedaviler, geçici ve kalıcı pacemaker implantasyonu, otomatik kardiyoverter-defibrilatör / şok cihazı (ICD) implantasyon uygulamaları yapılmaktadır. Yılda ortalama 25-50 elektrofizyolojik çalışma/ablasyon vakası ve 100 pacemaker/ICD implantasyonu yapılmaktadır. Türkiye’ de intrakardiyak navigasyon sistemi (Endocardial Solutions) kullanılarak skopi olmaksızın elektrofizyolojik çalışma ve ablatif tedavi yine ilk kez laboratuarımızda gerçekleştirilmiştir.

Eklenme tarihi :14.02.2024 14:39:10
Son güncelleme : 29.05.2024 14:09:27