İç Hastalıkları Anabilim Dalı Çalışma Alanlarımız

  • Tarihçe;
  • Bilim Dalımız 1991 yılında Prof. Dr. Ümit Karayalçın tarafından kurulmuştur. Yan dal uzmanlık eğitimi ve diyabetik hasta eğiticisi yüksek lisans programı devam etmektedir. Hem poliklinik hem de yataklı ünitemizde hizmet verilmektedir. Endokrinoloji ile ilgili tanı ve tedavi yaklaşımlarının tümü güncel bilimsel veriler temelinde uygulanmaktadır. Ayrıca her hafta yapılan tiroid-paratiroid, adrenal, hipofiz, oftalmopati, obezite konseyleri ile multi-disipliner yaklaşım çerçevesinde hastalara uygun tedavi hizmeti verilmektedir. Bölümümüzde ülkemiz koşullarına uygun, kaliteli hizmet veren, yeterli deneyime sahip, asgari bilimsel ve deneyimsel (pratik) bilgilerle yetişmiş üst düzey iç hastalıkları ana dal ve Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları yan dal uzmanlık eğitimi sunulmaktadır.
  • Endokrin sistem iç salgı bezlerinden oluşan bir sistemdir. Başlıca iç salgı bezlerimiz beyinde hipotalamus, hipofiz , pineal, boyunda tiroid, paratiroid, karında pankreas, böbreküstü bezleri, yumurtalıklar (kadında over, erkekte testis) dır. İç salgı bezleri hormon dediğimiz maddeleri yapar ve kan dolaşımına verirler. Hormonlar insanların büyümesi, gelişmesi, üreme, metabolizma, vücuttaki bir çok dengenin sağlanmasından sorumludurlar.
  • Hakkımızda;
  • Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bilim dalı iç hastalıkları anabilim dalının bir üst uzmanlık alanıdır. Endokrinologlar tıp fakültesinden sonra 4 yıl iç hastalıkları uzmanlık eğitimi aldıktan sonra 3 yıl da endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları yan dalında eğitim görerek endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı ünvanını alırlar. Endokrinologlar hormon dengesizliği ve buna bağlı ortaya çıkan problemlere tanı koymak ve tedavi vermek için eğitim almışlardır. Endokrin hastalıklar toplumda en sık görülen hastalıklardır. Diabetes mellitus, guatr, hipotiroidi, hipertiroidi, kıllanma, çocuk sahibi olamama, menstruasyon bozuklukları, obezite, osteoporoz gibi metabolik kemik hastalıkları , akromegali, büyüme geriliği, Cushing sendromu bunların en sık görülenleridir.
    Kurum içinde nükleer tıp, radyoloji, genel cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi ve tıbbi patoloji birimleri mevcuttur
    Kliniğimizde servis ve poliklinik katlarında olmak üzere iki adet eğitim odası bulunmaktadır
    9. kat Endokrinoloji servisinde hastaların takip edileceği 21 yataklı servis bulunmaktadır
    2. katta bulunan Endokrinoloji polikliniğinde USG odasında iki adet ultrasonografi cihazı mevcuttur
    2. katta bulunan Endokrinoloji polikliniğinde vücut impensidometre cihazı bulunmaktadır
    9. kat Endokrinoloji servisinde ve -2. katta bulunan Endokrinoloji polikliniğinde acil müdahale için gerekli donanım mevcuttur.
  • Çalışma  alanlarımız;
  • Diabetes mellitus, obezite, graves Oftalmopati, adrenal hastalıklar, guatr, hipotiroidi, hipertiroidi, kıllanma, çocuk sahibi olamama, menstruasyon bozuklukları, obezite, osteoporoz gibi metabolik kemik hastalıkları , akromegali, büyüme geriliği, Cushing sendromu… hastalıkların tanısı ve dinamik testleri test odamızda yapılabilmektedir.Her hafta Salı günü 13:30-16:00 arası Endokrin ,Göz, Genel Cerrahi, Nükleer Tıp,Radyoloji, Beyin cerrahisi ,Patoloji ortak katılımıyla tiroid,paratiroid, adrenal, hipofiz, Obezite Cerrahisi ve Oftalmopati konseyi yapılmaktadır. Konsey sonucuna göre medikal, cerrahi, radyonüklid tedavi kararları alınarak tedaviler planlanmaktadır.
  •  

  • Hematolojik problemi olan hastalara rutin poliklinik ve servis hizmetleri:

    Kök Hücre Nakli ve Tedavileri, Eğitim Hizmetleri, İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanlık Eğitimleri, İmmümohematoloji Yüksek Lisans Eğitimi, Tıp Fakültesi Öğrenci Eğitimi, Kan Bankacılığı ve Aferez Uygulamaları, Laboratuvar Hizmetleri, Akış Sitometresi, PCR, Kök Hücre Hazırlama, Dondurma, Saklama

  • Nefroloji Bilim Dalı üniversitemiz ile aynı zamanda kurulan en köklü bilim dallarımızdan biridir. Ülkemizde ve dünyada klinik nefroloji, diyaliz, hipertansiyon, böbrek ve böbrek-pankreas nakli konularında öncü rol oynamaktadır. Halen bilim dalında 3 profesör, 1 doçent olmak üzere 4 öğretim üyesi görev almaktadır. Nefroloji üst ihtisas eğitimi için 2-4 İç Hastalıkları uzmanı eğitim görmektedir. Bilgi ve görgülerini arttırmak amacıyla ülkemizin değişik yerlerinden başvuran Nefroloji asistanı veya İç Hastalıkları uzmanlarına da eğitim verilmektedir. Hemodiyaliz Ünitesi’nde 25 kalıcı makine bulunmaktadır. Ülkemizin önde gelen ve 2-4 makine ile hizmet veren yoğun bakım diyalizi hizmeti de verilmektedir. Bilim Dalımızın Hemodiyaliz Merkezi ülkemizin hasta kapasitesi açısından en büyük referans merkezlerinden biridir. Periton Diyalizi Ünitesi, ülkemizde periton diyalizi uygulamasının temellerini atan en köklü ünitelerden biridir. Nefroloji Bilim Dalı klinik nefroloji, hipertansiyon ve böbrek-böbrek/pankreas nakli konularında günde 100 civarında hastaya poliklinik hizmeti vermektedir. 1978 yılından bu yana üniversitemizin misyonu ve haklı gururu olan böbrek nakli konusunda bilim dalımız nicelik ve nitelik olarak Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biridir. Yine böbrek-pankreas nakli uygulaması da ülkemizde ilk kez üniversitemizde başlatılmış olup bu konuda da Nefroloji Bilim Dalı ülkemizin en büyük böbrek-pankreas nakli programının kurulmasında ve idamesinde belirleyici rol oynamıştır.

2003 yılında kurulan bilim dalımız Romatoloji poliklinikleri, yatan hasta hizmeti verilmektedir. Bir öğretim üyesi ve 3 adet Romatoloji yan dal ihtisası yapan uzman hekim kadrosu ile çalışmaktadır. 1 adet B tipi proje yürütülmekte ve ayrıca faz 3 çalışması, gözlem çalışmaları ile akademik çalışmalar yürütülmektedir.

Eklenme tarihi :8.02.2024 12:44:43
Son güncelleme : 13.08.2024 13:40:49