Bölümümüzde akut ve kronik viral hepatit hastaları (hepatit A, B, C, D) ve HIV/AIDS hastalarının takibi polikliniğimizden yapılmakta, hastalar gereğinde yatırılarak izlenmektedir. Bu grup hastalarda uluslararası ve ulusal rehberlere göre önerilen antiviral tedaviler başlanarak hastalar yakından takip edilmektedir. Bu grup hastaların yakınları ve temaslıları virüs bulaşmasının önlemesi için korunma önlemleri açısından bilgilendirilmektedir.
Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda gelişen infeksiyonların tanı ve tedavileri bölümümüzce yapılmaktadır. Bu grup hastalarda sağlıklı bireylerde sorun oluşturmayan etkenler, ölümcül infeksiyonlara neden olabilmektedir ve yakın takip gerektirmektedir.
Ayrıca akut infeksiyöz ishaller, idrar yolu infeksiyonları, viral kanamalı ateşler, diyabetik ayak infeksiyonları, kemik-eklem infeksiyonları, deri- yumuşak doku infeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sıtma, tularemi, bölgemizde sık görülen brusella hastalığı, son yıllarda sıklığında artış görülen akciğer dışı tüberküloz, nedeni bilinmeyen ateş, merkezi sinir sistemi infeksiyonları da İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın tanı ve tedavisini yaptığı hastalıklardandır.
Sadece hastalıklar oluştuktan sonra değil öncesinde de aşı ile korunabilen hastalıklar için danışmanlık vermektedir. Hastane infeksiyonları ve kontrolü konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti de yürütülmektedir. Solid organ nakli hastalarının transplantasyon öncesi infeksiyon hastalıkları açısından değerlendirilmesinde ve nakil sonrasında korunma, takip ve tedavilerinin planlanmasında görev almaktadır.
Bölümümüz tarafından özellikle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda gelişen sağlık hizmeti ile ilişkili infeksiyonların tanı, takip ve tedavileri gerçekleştirilmektedir. Öncelikle akciğer ve kan dolaşımı infeksiyonları olmak üzere cerrahi alan infeksiyonları, idrar yolu infeksiyonları yoğun bakıma yatan hastalarda sıklıkla görülebilmektedir. Bu infeksiyonlar çok antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalarla gelişmekte olup tedavileri güçlük arz etmektedir. Bu hastaların tedavileri uluslararası rehberler göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Günlük hasta vizitleri yapılarak ve laboratuvar sonuçları değerlendirilerek bu infeksiyonların tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Son güncelleme : 10.06.2024 16:03:32