Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anabilim Dalımızda (38'i yan dal olmak üzere) 134 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimi almaktadır. Anabilim Dalımıza ait 7 yenidoğan, 34 Yenidoğan yoğun bakım ile 8 çocuk yoğun bakım yatağı ile yılda ortalama 6000’ in üzerinde olguya yataklı bakım verilmektedir. Genel pediatri, yenidoğan, sağlam çocuk, kardiyoloji, nefroloji, endokrinoloji, nöroloji, immünoloji-allerji, klinik genetik, gastroenteroloji, hematoloji ve onkoloji , çocuk acil ve pediatrik diyet polikliniklerimizde ise yılda yaklaşık 169365 olguya sağlık hizmeti sunulmaktadır. Doluluk oranımız % 95.50 ortalama kalış gün hasta sayımız 11’ dir. Hematoloji-Onkoloji kliniğimizde bulunan kök hücre nakil ünitesinde 1998 yılından bu yana 1000’e yakın hastaya kemik nakli yapılmıştır. 2005 yılında akraba dışı nakil uygulamalarına başlayan Kök Hücre Nakil Ünitemize Türkiye’ de akraba dışı nakil akreditasyonu olan tek çocuk merkez olması nedeniyle çok sayıda hasta başvurusu olmaktadır. Diğer Anabilim Dalları ile koordinasyon içinde çalışan Talasemi Merkezimizde 250 olguya prenatal tanı uygulanmıştır. Ayrıca Anabilim Dalımızda tüm çocukluk çağı kan ve kanser hastalıklarının tedavisi yapılmaktadır. Pediatrik Nefroloji ünitemizde ağırlıklı olarak nefrotik sendrom, sürekli ayaktan periton diyalizi ( SAPD) ve idrar yolu infeksiyonları ile araştırmalar yapılmaktadır. Renal replasmen tedavisinde SAPD’ ye ağırlık verilmekte, ayrıca gereken olgular hemodiyaliz ünitesinde tedavi görmektedir. Her hafta düzenlenen Multidisiplener Çocuk Üroloji Çalışma Grubu toplantılarıyla olgunun üroloji, çocuk cerrahisi, nükleer tıp, radyoloji, çocuk nefrolojisi birimlerince ortak izlemi ve tedavisi sağlanmaktadır. Yılda 3-5 çocuk olgu renal transplantasyon olanağı bulmaktadır. Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı’ mızda tanı ve tedavi (coille PDA kapatılması, balon septostomi, pulmoner valvuloplasti) amaçlı anjio uygulamaları yapılabilmektedir. Genetik ünitemiz ilgili dallarda koordinasyonlu çalışmakta , pek çok hastalıkta klinik genetik, prenatal tanı ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Gastroenteroloji ünitemizde pediatrik endoskopi ve biyopsi dahil tanı, izlem ve tedavi olanakları sunulmaktadır. Yenidoğan ünitemizde tüm yenidoğan hastalarına yönelik takip ve tedavi yapılmaktadır. Yenidoğan yoğun bakım bölümümüzde ise başta çok düşük doğum ağırlıklı ve erken doğanlar olmak üzere hasta bebeklere solunum desteği verilmekte, prematüre bebeklerin sorunlarına yönelik spesifik tedaviler yapılmaktadır.

Eklenme tarihi :11.02.2024 13:38:13
Son güncelleme : 23.07.2024 15:07:22