Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Akdeniz bölgesinde kalp, karaciğer, böbrek ve kompozit doku transplantasyonlarının ve her türlü cerrahi operasyonun yapılabildiği bir referans merkezi olarak sağlık hizmeti sunmaktadır. Merkezde kuruluşundan günümüze kadar, yaklaşık olarak 6.000 böbrek transplantasyonu, 550 karaciğer transplantasyonu, 100 civarında kalp transplantasyonu ve 80 civarında da pankreas transplantasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2010'da gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk çift kol nakli (toplam 4 kol nakli), 2011’de yapılan Dünya'nın ilk kadavra vericili uterus (rahim) nakli (toplam 2 rahim nakli) ve 2012'de yapılan Türkiye'nin ilk yüz nakillerinin (toplam 5 yüz nakli) bu merkezde gerçekleştirilmiş olmasının gururu yaşanmaktadır.
2005 yılında hizmete giren günübirlik cerrahi merkezi 4 ameliyat odası olarak hizmet vermeye başlamış, 2019 yılında yapılan tadilat ile oda sayısı 5’e çıkarılmıştır. Preoperatif hasta hazırlama ünitesi ve derlenme ünitesinde 19 yatak kapasitesi ile çalışan merkezde 2 öğretim üyesi 1 uzmanlık öğrencisi doktor, 6 anestezi teknisyeni, 14 hemşire, 11 personel, 2 sekreter, 2 danışma görevlisi ve 1 güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 36 personel çalışmaktadır. Merkezde yaklaşık olarak yılda 8000 hastaya hizmet verilmektedir.
Ameliyathane dışı anestezi uygulamalarında 1 öğretim üyesi, 2 asistan, 3 anestezi teknisyeni çalışmakta ve yıllık yaklaşık olarak 6200 hastaya hizmet verilmektedir. Bu kapsamda hizmet verilen bölümler: Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji (MRI, CT, Girişimsel Radyoloji), Nükleer Tıp, Göğüs Hastalıkları (EBUS uygulamaları), Pediatrik Göğüs Hastalıkları, Pediatrik Gastroentoroloji, Pediatrik Kardiyoloji, Kardiyoloji/Kalp damar cerrahisi (TAVİ, EVAR, Kriyoablasyon uygulamaları), Üroloji (ESWL), Allerji-İmmünoloji olarak sıralanmaktadır.
-
-
Tarihçe; Algoloji polikliniği 1999 yılında Akdeniz Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı bünyesinde açılarak hasta kabulüne başlamıştır. 2002 yılında Algoloji Bilim Dalı kurularak başkanlığına Prof. Dr. Bilge Karslı atanmıştır. 2013 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Nöroloji Anabilim Dalı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dallarının birlikteliğiyle ‘Algoloji Yan Dal Program’ protokolü oluşturulmuştur. Bu Algoloji programı ile, 10.04.2015 tarihinde ilk yan dal uzmanlık öğrencisi eğitime başlamış ve 10.04.2017 tarihinde mezun olmuştur.
- Hakkımızda;
-
Algoloji Bilim Dalı 1 poliklinik, 1 girişim odası, günübirlik ameliyathanede haftada 2 gün kullanıma uygun 1 ameliyathane odası mevcuttur. Ağrı Bilim Dalı’nda, yıllık yaklaşık 4500-5000 girişimsel ağrı tedavisi, yatan servis hastalarına konsültasyon hizmeti ve poliklinikte ayaktan 9000-10.000 hastaya hizmet vermektedir. Bilim Dalı bünyesinde, Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilge Karslı, Prof. Dr. Arif Yeğin ve Öğretim Görevlisi Uz.Dr. Gözde Dağıstan görev yapmaktadır.
Kliniğimiz randevulu olarak çalışmaktadır. Kanser hastaları ve akut ağrıları olan hastalar randevusuz muayene edilmekte ve tedavileri düzenlenmektedir. Haftanın 5 günü girişimsel ağrı tedavisi işlemleri, ünitemizdeki girişim odamızda, skopi ve ultrason eşliğinde yapılmaktadır. İşlem sonrası hastalar günü birlik cerrahi merkezi postoperatif ünitesinde takip edilmekte ve vital değerleri stabil olan, herhangi bir motor bloğu ya da bulantı-kusma gibi ek yakınması olmayan hastalar reçeteleri düzenlenerek taburcu edilmektedir.
Çalışma Alanlarımız;
Ağrı tedavisi bilimi (Algoloji) son yıllarda giderek yaygınlaşan ve kronik ağrısı olan hastaların tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Kronik ağrının hastanın yaşamında çok yönlü değişiklikler oluşturması, çeşitli tıp dallarının bir arada çalışmasını gerekli kılmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı bünyesinde 2002 yılında kurulmuş olan Algoloji Bilim Dalı, öğretim üyesi, öğretim görevlisi, algoloji yan dal asistanları, anestezi asistanları ve psikoloğu ile multidisipliner yaklaşımla çalışarak hizmet vermektedir. -
Ağrı kontrolünde çok çeşitli tedavi seçenekleri kullanılabilir. Ağrı kişisel bir deneyim olduğundan, her tedavi her hasta için uygun değildir. Ağrı tedavisinde en uygun tedavi yöntemi, kapsamlı bir inceleme ve muayeneden sonra belirlenir. İlaç tedavisi, tetik nokta enjeksiyonu, eklem içi enjeksiyonlar, faset eklem blokajı, transforaminal epidural steroid enjeksiyonu, epidural lizis, nörolitik bloklar, sempatik bloklar, radyofrekans termokoagülasyon uygulamaları, PRP ve kök hücre uygulamaları, spinal kord stimulasyonu ve kordotomi olmak üzere invaziv ileri ağrı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
-
Bilim Dalı Öğretim Üyeleri :
Son güncelleme : 27.06.2024 09:05:35