Acil Tıp Anabilim Dalı

Acil Servis:
Acil Tıp Anabilim Dalı’nın akademik kadrosundaki hekimler, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi idaresi kadrosundaki sağlık personeli ve yardımcı personel ile Hastanenin B-Bloktaki Acil Servisinde sağlık hizmeti vermektedir.
Acil Servis temel olarak 2 ayrı birimden oluşmaktadır: Erişkin Acil ve Çocuk Acil
Erişkin Acil Serviste erişkin hastalar ile çocuk travma hastalarına, Çocuk Acil Serviste ise medikal yakınmalar ile başvuran çocuk yaş grubundaki hastalara acil sağlık hizmeti verilmektedir. Erişkin Acil Serviste Acil Tıp Anabilim Kadrosundaki hekimler görev yaparken Çocuk Acil Servis alanında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı hekimleri görev yapmaktadır.
Giriş:
Acil servisin 2 girişi mevcuttur:
1. Ayaktan hasta girişi
2. Ambulans girişi
Triyaj alanı:
Acil servise ayaktan başvuran hastalar için 3 adet triyaj ünitesinde hizmet verilmektedir. Bu ünitelerin ikisinde erişkin hastalar ile çocuk travma olgularına triyaj uygulanırken, birisinde çocuk yaş grubundaki tıbbi yakınmalar ile başvuran hastalara triyaj uygulanmaktadır. Triyaj alanında acil tıbbi bakımda tecrübeli ve triyaj konusunda eğitim almış hemşireler göre yapmaktadır.
Triyaj seçmek ayıklamak anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Başvuran hastaların yakınmalarının ve klinik durumlarının aciliyetine göre 5 kategoriye ayrılır. Daha acil olan hastalara öncelik verilir. Triyaj alanında hastalara başvuru yakınmaları, odaklanmış bir öykü ve tıbbi özgeçmişleri sorulur; hastaların yaşamsal bulguları ölçülür. Hastalar 5 kategoriden oluşan sınıflamaya uygun olarak acil servis içerisindeki uygun alana alınır.
Ambulans ile getirilen hastaların triyajı kritik bakım alanında görev yapan bir hemşire tarafından ivedilikle yapılır ve hasta uygun alandaki sedyeye alınır.
Hasta Kabul Sekreterliği:
Ayaktan başvuran hastaların kabulü muayene alanına alınırken yapılır. Ambulans ile getirilen hastaların kabulleri ise hasta bekletilmeksizin sedye başında veya hasta yakını aracılığı tamamlanır.
Muayene Alanları:
Erişkin Acil Servis hastalarının tıbbi değerlendirmeleri (öykü alınması, fizik muayene yapılması, tetkik ve tedaviler) temel olarak 3 alanda yapılmaktadır. Tüm alanlarda toplam 49 sedye ile hizmette hizmet verilmektedir.
1. Kritik Bakım Alanı: Yeniden Canlandırma olarak da adlandırılan “Resusitasyon Odası” ile “Monitörlü Gözlem” alanından oluşmaktadır.
a. Resusitasyon odası 2 sedye kapasitelidir. Hayati tehlikesi olan hastaların ve yaralıların alındığı, her türlü hayat kurtarıcı girişimin yapılabileceği nitelikte olup ultrasonografi dahil ileri havayolu yönetimi ve dolaşım desteğinin sağlanacağı ekipmanlarla donatılmış bir odadır.
b. Monitörlü Gözlem alanında 13 sedye bulunmaktadır. Bu alana alınan hastalar sürekli olarak monitörize edilebilmekte ve hastalara kritik tıbbi bakım ve tedaviler uygulanabilmektedir.
2. Gözlem Alanı: Ayaktan başvuran ve klinik daha durumları sürekli monitörizasyon gerektirmeyen hastaların alındığı alandır. 5 odadaki 19 sedyeden oluşmaktadır. Gözlem alanında bu odalara ek olarak bazı özellikli muayene ve tedavi alanları da mevcuttur. Bunlar Müdahale Odası, Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Göz Odası, Psikiyatrik hasta odası, Negatif Basınçlı Oda, Ultrasonografi ve Jinekolojik Muayene Odası bulunmaktadır. Bu odalarda da toplam 5 sedye bulunmaktadır. Müdahale odasında basit yara bakımı ve yara kapatma uygulamaları yapılırken, KBB ve Göz odasındaki KBB koltuğunda daha detaylı KBB müdahalesi ve Biyomikroskop ile göz muayenesi yapılabilmektedir. Negatif basınçlı odada bu alan için kullanılan bir adet ultrasonografi cihazı da bulunmaktadır.
3. Turuncu Alan: Bu alanda pandemi döneminde COVİD-19 şüphesi olan hastaların bakım ve tedavileri için kullanılıyorken şu anda günün yoğun saatlerinde Hızlı Acil (Fast Track) Ünitesi veya yer olmadığı için hastanene yatırılamayan hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığı alan olarak kullanılmaktadır. 4’ü monitörlü olmak üzer toplam10 sedye kapasitelidir.
Erişkin Acil Serviste tıbbi bakım verilen alanlar dışında bekleme salonu, triyaj, kabul sekreterliği, polis/jandarma odası, alçı-atel hazırlama odası, depo, personel odaları (hekim soyunma odası, hemşire soyunma odası), kütüphane, radyoloji direkt grafi odaları mevcuttur. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve konsültatif ultrasonografi birimi acil servis içinden ayrı bir asansör ile ulaşılabilen bir üst katta yer almaktadır. Acil servis içinde bir laboratuvar ünitesi olmayıp tüm tetkikler pnömatik sistem ile gönderildiği Merkez Laboratuvardaki Acil Tetkik Cihazlarında çalışılmaktadır.
Hekim Sayısı:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında 8 Profesör ve 1 Dr. Öğretim Görevlisi olmak üzere 9 öğretim elemanı, sağlık hizmeti, eğitim ve araştırmaları yürütmektedir. Anabilim Dalı kadrosundaki tıpta uzmanlık öğrencileri (araştırma görevlisi hekimler) sayısı dönem dönem değişmekle birlikte genellikle 40-45 hekim civarındadır.
Öğretim elemanları hafta için 2 vardiya (08:00-17:00 ve 17:00-24:00), ve hafta sonu 1 vardiya (14:00-24:00) olarak Acil Serviste aktif hizmet vermektedir. Bu saatler dışında icap nöbeti tutulmaktadır. Araştırma görevlisi hekimler 2 vardiya olarak (08:00-18:00 ve 18:00-08:00) görev yapmaktadır.
Acil Serviste sağlık personeli olarak hemşireler, paramedikler, radyoloji teknisyenleri 7/24 hizmet vermektedir. Yardımcı personel ve temizlik personeli acil servisin işleyişinin sürekliliği için kesintisiz olarak görev yapmaktadır.
Eklenme tarihi :8.02.2024 08:44:08
Son güncelleme : 10.06.2024 10:30:05