Acil Tıp Anabilim Dalı Çalışma Alanlarımız

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi’ne 2023 yılında toplam 118.100 erişkin hasta ve çocuk travma hastası başvurusu olmuştur. Ortalama yatış oranı %15 olarak gerçekleşmiştir. Başvuran hastaların kış ve yaz aylarına göre değişmekle beraber %20-25’i travma nedenlidir.
Üçüncü basamak hastane olması nedeni ile hem Antalya içi hem de çevre il ve ilçelerdeki 50’ye yakın hastaneden hasta sevki alınmaktadır. Başta yoğun bakım hastaları olmak üzere, çok sayıda sevkli hasta gelmesi ve başvuran hastaların çoklu organ sistemlerini ilgilendirmekte olup Acil Servis, Batı Akdeniz Bölgesinin acil sağlık hizmeti konusundaki en nitelikli birimidir. Acil servise başvuran tüm hastalar Acil Servis Triyaj Alanında hemşireler tarafından değerlendirilerek hastalığının aciliyetine göre sınıflandırılıp uygun bölüme alınmaktadır. Yakın takip ve tedavi gerektiren ve kalp hastalığı, solunum sıkıntısı gibi yakınmaları olan hastalar monitörlü alanda değerlendirilirken, yakın takip gerektirmeyen ve triyaj kategorisi 3 ve üzerinde olan diğer hastalar ise ayaktan hasta bakım alanlarında değerlendirilmektedirler. Acil servise başvuran ve triaj kategorisi 1 olan hastalar hemen acil servis içerisine alınmakta, triyaj kategorisi 2 olan hastaların ise ortalama bekleme süreleri 5 dakikanın altında olmaktadır. Kalabalık saatlerde başvuran ve triyaj kategorisi 3 ve üzerinde olan ve hayatı tehdit edici yakınması olmayan hastalar için gelişmiş acil tıp hizmetlerinin sunulduğu tüm ülkelerdeki gibi beklemek zorunda kalabilmektedir. Kritik durumdaki hastalar veya çoklu travma hastaları hızla resusitasyon odasına alınmakta ve en az bir Acil Tıp Uzmanı gözetiminde bir kıdemli Acil Tıp Asistanı tarafından değerlendirilmekte ve gerekli tedavileri yapılmaktadır. Hastanın yapılan tetkik ve tedavilerinin ardından yatış gerektiren bir durum saptanırsa uygun bölümden konsültasyon istenerek hasta ilgili bölüme yatırılmaktadır.

Eklenme tarihi :9.10.2023 16:07:50
Son güncelleme : 10.06.2024 10:28:48