Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Kunduracı göğsü

Başhekim Doç. Dr. Abdullah ERDOĞANAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kunduracı göğsü olarak bilinen göğüs kafesinde doğumsal şekil bozukluğu olan pektus deformitesi tedavisinde farklı çözüm sunuluyor. Hastane Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, endoskopik yöntemle gerçekleştirilen tedavinin hastayı kısa sürede iyileştirdiğini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde halk arasında kunduracı göğsü adı verilen İbrahim KÖKER Ameliyat Öncesipektus deformitesi hastalığını endoskopik yöntemle tedavi etmeye başladıklarını dile getiren Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, hastalıkta sıklıkla göğüs kemiğinin içeri doğru çökük olduğunu nadir olarak da çıkıntının dışarı doğru bulunduğunu bildirdi. Türkiye’de göğüs kafesinde bu tip sorunları olan yaklaşık 250 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Erdoğan, hastalığın erkeklerde daha sık ortaya çıktığını ve bu anomalinin beyaz ırkta her 400 doğumda bir görüldüğünü açıkladı.

İbrahim KÖKER Ameliyat SonrasıKunduracı göğsü olan hastaların psikolojik etkisi nedeniyle sorununu paylaşmaktan kaçındığını dile getiren Başhekim Erdoğan, “Kişi denize giremiyor, vücuduna yapışan tişört giyemiyor, hatta doktora gitmekten bile kaçınabiliyor.” Dedi. Hastalığın görüntü bozukluğu oluşturduğu için hastalara bugüne kadar standart cerrahi düzeltme yöntemi uygulandığını kaydeden Erdoğan, “Eski yöntemde göğüs ön bölgesine yapılan 10-20 cm’lik bir kesi ile kemik yapılara ulaşılıp, şekil bozukluğu olan kaburga ve kıkırdaklar çıkarılıyordu. Göğüs kemiği de kesilerek düzeltilip sabitleniyordu ve bu şekilde göğüs duvarına şekil veriliyordu. Ama artık yeni uygulamaya başladığımız endoskopik yöntemle hastalarımıza farklı bir çözüm sunuyoruz.” Diye konuştu.

Uygulamanın dünyada yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de ise son birkaç yıldır yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Şükrü KARAKAYA Ameliyat ÖncesiAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yeni uygulanmaya başlayan endoskopik yöntemin avantajlarını şu şekilde sıraladı: “Hasta kısa tedavi süresi, konforlu tedavi sonrası süreç yaşıyor. Yeni yöntemle tedavi ettiğimiz hasta sayısı şimdiden onlarca oldu. Bunların yarısı erkek yarısı kadın olup yaşları 8 ile 32 arasında değişiyor.” dedi. Erdoğan, hastaların uygulanan yöntemle yaşam kalitesi ile memnuniyetlerinin arttığına ve göğüs kafeslerinin yeni görünümünden memnun olduğuna işaret etti. Erdoğan, eski yöntemde yaklaşık 3 saat kadar süren ameliyatın, endoskopik tedavide yarım saatten az sürede bittiğini belirtti.
Başhekim Erdoğan endoskopik işlemde neler yapıldığını şöyle açıkladı: “Hastanın göğüs kafesinin sağ ve sol tarafından iki delik açılıyor. Daha önce ölçüsü alınıp uygun forma getirilmiş çelik barı kameralarla ekrandan takip ediyoruz ve kalbin önünden içeriye yerleştiriyoruz. Çelik bar şişkin olan tarafı hastaya doğru olacak biçimde takılıyor. Bar Şükrü KARAKAYA Ameliyat Sonrasıyerine oturduğu zaman olduğu yerde ters çevrilerek çökük olan göğüs duvarının öne çıkması sağlanıyor. Endoskopik olarak yapılan yeni yöntemin adına keşfeden doktorun anısına Muss yöntemi deniliyor. Ameliyat sonrası hasta birkaç gün hastanede kalarak taburcu ediliyor. Ameliyat için 10-16 yaş aralığı göğüs kafesinin bu yaşlarda kolay forma girmesi nedeniyle en uygun yaş aralığı. Hasta ameliyattan sonra günlük aktivitelerine kaldığı yerden devam edebiliyor.”

Uygulanan yeni yöntemle tedavi olan 34 yaşındaki iki çocuk babası İbrahim Köker, hastalığının doğuştan olduğunu söyleyerek, yaşadıklarını şu şekilde ifade etti: “Küçükken pek sorun yaşamıyordum Ancak yaşım ilerledikçe ve kilo aldıkça nefes almakta zorlanmaya başladım. Ağrılarım vardı. Denize utandığım için gidemiyordum. Tedavisi olduğunu bilmediğim için bu yaşıma kadar bekledim. Ağrılarım nedeniyle gittiğim doktordan bunun hastalık olduğunu ve tedavisi bulunduğunu öğrendim. Şimdi çok mutluyum. Bu hastalığı olanlar beklemesinler erken yaşta tedavilerini olsunlar.”
Alanya Demirtaş İlköğretim Okulu öğrencisi Şükrü Karakaya (13) ise, büyüdükçe göğsünde batma, ağrı oluştuğunu bunun yanı sıra da nefes almakta zorlanmaya başladığını kaydetti. Karakaya, uygulanan yeni yöntemle sağlığına kavuşmanın heyecanını yaşadığını ifade etti.

Not: Kunduracı göğsü ise, kunduracıların genellikle ayakkabıları göğüslerine koyarak tamir etmeleri nedeniyle oluşabileceği düşünüldüğü için bu ismi almış.

Sayfa Özeti: Kunduracı göğsü

Anahtar Kelimeler: